Uusi perheenjäsen – New family member

Hiljaista on ollut… Nimittäin täällä blogin puolella, kotosalla ei. Perheeseemme tuli nimittäin pari viikkoa sitten uusi perheenjäsen, pieni karkeakarvainen mäyräkoirapoika Willi.

It’s been quiet… Meaning in the blog, not at home. We got our new family member about two weeks ago, a small wire-haired dachshund puppy named Willi.

Kotimatkalla Tegernseeltä
On our way home from Tegernsee

Matka sujui mukavasti korissa nukkuessa
Travelling comfortably

Menoa ja meininkiä on siis riittänyt, työtä myös. Eli pissojen pyyhkimistä (muutaman kerran myös kakkojen keräystä), leikittämistä, ulkomaailmaan totuttelua jne. Onneksi meillä on oma pieni piha, joten sisäsiistiksi oppiminen on jo hyvässä vauhdissa.

There’s been enough speed and action around the house lately. Cleaning after Willi (usually pees, a few times some poop too), playing, getting used to the outside world etc. Luckily we have our own little garden, so learning to do his business outside is already in good speed.

Oman jännitysmomentin pennun tuloon loi meidän vanhan herran, Maxin (jouluna 10-vuotta täyttävä kk-mäykkyherra), suhtautuminen pentuun. Mutta tosi hienosti on mennyt. Parin ensimmäisen päivän jälkeen pentu onnistui jopa luikahtamaan samaan koriin nukkumaan, joten hienosti Maxi on Willin hyväksynyt. Toki muutamia kertoja on joutunut ärähtämäänkin pikkuiselle, kun vauhti tai läheisyys ovat olleet vanhalle pojalle liikaa 😉 Mutta eiköhän näistä kavereita tule.

One thing that we couldn’t know beforehand was how our old boy, Maxi (he will turn 10 on Xmas), will accept the puppy. But it’s been really great. After a couple of days Willi was even able to sneak into Maxi’s basket to sleep, so Maxi has accepted him well. Of course he’s had to snap at Willi a few times, when he’s been too wild or gone too close to him 😉 But I’m pretty sure they will become friends.

Maxista on tullut Willin suurin idoli, jota pitää kopioida ja seurata joka paikkaan. Varsinkin ulkoillessa on hauska seurata näiden kahden menoa, kun Willi yrittää painaa eteenpäin Maxin perässä sen minkä pienistä ja lyhyistä kintuista lähtee. Ja samoja paikkojakin on käytävä nuuskaisemassa, vaikka tuskin vielä on mitään tietoa, mitä siitä pitäisi löytyä.

Maxi has become Willi’s greatest idol, who he needs to copy and follow everywhere. Especially when we go out for a walk, it’s great fun to see how Willi tries to run after Maxi as fast as he can with his little short legs. And naturally Willi needs to sniff the same places as Maxi does, even though I doubt that he has any idea what he should find there.

Lapset ovat olleet innoissaan uudesta kaverista. Ja onhan se mukavaa, kun he jaksavat leikittää pentua silloin, kun minulla on muuta tekemistä. Nyt pitäisi saada lapsetkin ymmärtämään, että Williä on kiellettävä tiukasti silloin, kun hän yrittää järsiä varpaita tai sormia tai varastaa sukkia tm. vaatekappaleita. Se kun on lasten mielestä vain hauskaa… Epäilen, ettei se ole enää niin kivaa sitten, kun Willi on isompi ja purukalustokin on kasvanut.

Kids have been very excited about the new friend. And it’s really nice when they have the energy to play with him, when I’m busy with something else. Now we just need to make the kids to understand that they need to tell Willi “no” in a firm manner, when he tries to chew on their toes or fingers or steels socks or other pieces of clothing. At the moment they just think it’s funny… I doubt they will think that later when he’s bigger and his teeth have grown too.

Ihana pikkukaveri meillä kyllä täällä on, ihanan vanhemman koiraherramme kaverina, joten elämä hymyilee. Vaikka onkin ollut vähän enemmän työtä ja puuhaa. Mutta on se sen arvoista.

We have a wonderful little fellow here, as a friend to our older dog gentleman, so life is good. Although there has been a bit more work and action around lately. But it’s all worth it.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s